25 października 2024 r.
Rodziny z naszego Koła uwielbiają przyrodę i nie wyobrażają sobie jesieni bez grzybobrania. Dlatego tradycyjnie, jak co roku, każdą wolną chwilę spędzamy w lesie.
Jest to świetna okazja, aby spędzić aktywnie czas z rodziną, przyjaciółmi albo samotnie, a przy okazji otrzymać wspaniałe leśne dary w postaci grzybów. Oprócz odpoczynku, mamy zapewniony pyszny posiłek i oszczędność dla domowego budżetu.
W tym roku, oprócz podgrzybków, prawdziwków, koźlarzy oraz poznanych w ubiegłym roku kani, nauczyliśmy się rozpoznawać i zbierać rydze. Usmażone na maśle z cebulką są naprawdę pyszne!
Zrobiliśmy też "schabowe" i "flaczki" z kani, a resztę grzybów przeznaczyliśmy do marynowania, suszenia albo mrożenia. Przydadzą się na Święta do kapusty i pierogów.
Przepis na smażone kanie („schabowe z kani”): zamocz kapelusze kani w jajku, a potem w bułce tartej z przyprawami. Kładź na dobrze rozgrzany tłuszcz i smaż po obu stronach po kilka minut do zrumienienia.
Smacznego!
Zobacz również: